background
Smart Cities

Vuilnisbakken besparen net zoveel CO2 als een bos

Ook het verzamelen van afval gebeurt steeds slimmer. Van Zuid-Korea tot Groningen, van ondergrondse containers tot de vuilnisbak voor je deur: voortaan melden prullenbakken zelf wanneer ze geleegd moeten worden.

 

Energie van een zonnepaneel

Afvalbakken melden zelf wanneer ze vol zijn

Een mooi voorbeeld is Seoul. Vanwege bezuinigingen kwam de vuilnisophaaldienst minder vaak langs. Maar daarom gingen mensen hun afval in de gemeentelijke containers stoppen, die al snel overvol raakten. Het Zuid-Koreaanse Ecube Labs bedacht de oplossing: vuilcontainers die hun inhoud zelf samenpersen. De energie komt van een zonnepaneel. Voortaan kan er vier keer zoveel vuilnis in de bakken. En het kon nóg beter. Sensors en simkaarten in de vuilnisbakken houden in de gaten wanneer een bak geleegd moet worden en melden dat zelf via het Internet of Things van Vodafone aan de ophaaldienst.

Network

Wist u dat...
Vodafone de enige provider in Nederland is die twee speciaal voor IoT ontwikkelde netwerken aanbiedt?

Ontdek meer over NB-IoT en LTE-M.

"Dit bespaart evenveel CO2-uitstoot als wanneer je 150.000 bomen in Seoul zou planten."

SunBeom Gwon,
CEO en oprichter van Ecube Labs

Slim systeem

20% minder vaak afval ophalen

De resultaten zijn de moeite waard: nergens lopen de bakken meer over, en de ophaaldienst hoeft alleen nog maar langs bakken te rijden die ook daadwerkelijk geleegd moeten worden. SunBeom Gwon, CEO en oprichter van Ecube Labs, zegt: "Als de 5.000 bakken in en om Seoul vervangen worden door de onze, hoeft de gemeente binnen anderhalf jaar 20% minder vaak afval op te halen. Dat bespaart veel brandstof én evenveel CO2-uitstoot als wanneer je 150.000 bomen in Seoul zou planten."

Flexibele financiële regeling

Alle mogelijkheden voor internationale groei

Dankzij de flexibele financiële regeling van Vodafone kon de start-up stevig groeien zonder vast te zitten aan langetermijncontracten. Het communicatienetwerk biedt bovendien alle mogelijkheden voor internationale groei. Een ander voorbeeld van een bedrijf dat op het punt staat om internationaal door te breken is het Nederlandse Mic-O-Data. Mic-O-Data helpt in dertig gemeenten om 10.000 ophaalpunten van afval te beveiligen en de afvalstroom te meten.

18% minder CO2-uitstoot

Ook Groningen bespaart serieus

Bewoners kunnen met een elektronische sleutel hun afvalcontainer openen. Dankzij het systeem bespaart de gemeente Groningen 18% op de CO2-uitstoot en eveneens 18% op het totale inzamelbudget. Mic-O-Data kan met het netwerk van Vodafone tegen een en hetzelfde tarief internationaal gaan uitbreiden. Bovendien levert Vodafone ondersteuning voor de helpdesk van de start-up.

Lees meer over IoT

Klaar om aan de slag te gaan met IoT?