IoT Challenge
Het Internet of Things (IoT) maakt ons leven een stuk eenvoudiger, prettiger en voorspelbaarder. Je kunt er bijvoorbeeld rolstoelen op het vliegveld mee traceren, ouderen mee laten bewegen en lange wachtrijen in pretparken mee voorkomen. Vodafone brengt met de IoT Challenge start-ups en corporates bij elkaar. In teams werken ze aan concrete oplossingen voor maatschappelijke en technologische cases. Dit jaar brachten onder andere Heineken, De Efteling en de Politie vraagstukken in.
Tijdens het Final Event op 22 november zijn alle IoT-oplossingen gepresenteerd.
Vraag een vrijblijvend gesprek aan met onze IoT-experts
De IoT Challenge is van start gegaan in mei 2018. Tijdens de kick-off presenteerden verschillende Nederlandse bedrijven hun vraagstuk. Maar liefst 267 start-ups van over de hele wereld dienden een mogelijke oplossing in voor deze vraagstukken. Daarvan mochten er 40 hun idee pitchen tijdens de selectiedagen in september. Na intensieve werksessies zijn uiteindelijk 10 start-ups gekoppeld aan de verschillende corporates. In teams zijn ze aan de slag gegaan met de doorontwikkeling van hun IoT-oplossing. De resultaten zijn twee maanden later gepresenteerd tijdens het Final Event.
Hans Tempelaars tijdens de finale van de IoT Challenge
Vodafone staat voor verbinding. Maar connectiviteit staat voor veel meer dan alleen apparaten en netwerken. Hans Tempelaars, programmamanager Vodafone TNW IoT Challenge: ‘Vodafone heeft een wereldwijd ecosysteem van partners en leveranciers. We willen gevestigde bedrijven, start-ups, scale-ups en overheden met elkaar verbinden. In je eentje maak je geen innovatieve oplossingen, samen bereik je veel meer. Wij geloven in de kracht van co-creatie.’
Vraagstuk: tracking
Facilicom Group wil de locatie en beschikbaarheid van rolstoelen en ander vervoersmateriaal inzichtelijk maken voor reizigers op Schiphol. Samen met start-up Undagrid werkt Facilicom aan een trackingdevice. Het device wordt binnenkort getest en reizigers kunnen er al vanaf februari 2019 gebruik van maken.
Vraagstuk: preventie
Voor bezoekers van De Efteling wordt hun dagje uit nog leuker. De Efteling werkt met Semiotic Labs aan een data-oplossing die het gedrag van attracties non-stop monitort. De uitval van attracties is zo beter voorspelbaar en gemakkelijker te voorkomen. Daardoor hoeven bezoekers niet meer in lange wachtrijen te staan.
Vraagstuk: veiligheid
De Politie zoekt naar een oplossing voor een maatschappelijk probleem: milieuvervuiling. Samen met start-up Sodaq heeft de Politie een sensor ontwikkeld die de waterkwaliteit meet en milieuverontreiniging in het water detecteert. De pilot is al gestart: met de sensors kunnen burgers nu zelf de waterkwaliteit meten.