Car sharing steeds flexibeler
Met ons Internet of Things

DriveNow is een nieuwe service van BMW, Sixt en Vodafone. Het is autodelen op z'n makkelijkst. Want als je de auto niet meer nodig hebt, mag je hem achterlaten waar je maar wilt.

Smart mobility

Op weg naar nieuwe vormen van mobiliteit

Ook bij BMW kregen ze er genoeg van. De opstoppingen, het gebrek aan parkeergelegenheid, het weren van auto's uit binnensteden: eigenlijk heeft iedereen last van de verkeerssituatie die veel steden blokkeert. Tel daarbij op dat steeds meer mensen er tegenwoordig voor kiezen om geen eigen auto meer aan te schaffen, en voilà - de uitdaging voor de autofabrikant is overduidelijk. In 2011 ging BMW op zoek naar nieuwe concepten voor smart mobility, met als doel: mobiliteit weer flexibel maken. En duurzamer.

Network

Wist u dat...
Vodafone de enige provider in Nederland is die twee speciaal voor IoT ontwikkelde netwerken aanbiedt?

Ontdek meer over NB-IoT en LTE-M.

“Voor ons concept hadden we een sterke partner nodig met ervaring in netwerktechnologie.”
Nico Gabriel,voormalig CEO, DriveNow

Meer vrijheid

Nergens aan gebonden met free floating

Dat nieuwe concept werd gevonden in het zogeheten free floating principe. Waar veel autoverhuurbedrijven op locaties zitten die zonder auto lastig te bereiken zijn, laat free floating je een auto huren zonder dat je aan een specifieke locatie gebonden bent. Met andere woorden: als klant ben je vrij om een auto op te pikken waar je maar wilt - en je kunt hem ook weer overal achterlaten.

Samenwerking

Partner met ervaring

Partner Sixt leverde de ervaring met verhuur en een uitgebreid bestand van potentiële klanten. Vodafone was als partner betrokken bij het ontwikkelen van oplossingen gebaseerd op het Internet of Things netwerk en de gewenste connectivity. Nico Gabriel, voormalig CEO van DriveNow: "De ervaring leert dat je kunt volstaan met 1 auto per 100 geregistreerde klanten." Die klanten moeten tot een kwartier van tevoren een auto kunnen huren. En die moeten ze binnen een straal van hooguit een paar honderd meter kunnen vinden. "Daarvoor hebben we een sterke partner nodig met ervaring in netwerktechnologie."

Meer weten over IoT?

Vraag een vrijblijvend gesprek aan met onze IoT-experts

Geïntegreerd netwerk

Auto's die zelf afrekenen

Samen met Vodafone als netwerkpartner zijn diverse toepassingen ontwikkeld, onder andere een app en een online tool. Daarmee kunnen mensen zich aanmelden en een auto vinden en reserveren. De auto openmaken, afstanden en rijtijden bijhouden, maar ook het afrekenen, alles is geïntegreerd. Ook de kosten van brandstof en parkeergeld zijn in het systeem opgenomen. In sommige steden zijn afspraken gemaakt over een flat fee voor het parkeren, in andere steden rekent de auto zelf af.

12.000 auto's minder

Autorijden wordt flexibeler en duurzamer

Inmiddels is DriveNow een volle dochter van BMW en worden 1 miljoen gebruikers bediend in 13 Europese steden. Klanten hebben keus uit BMW en Mini modellen die op benzine rijden, maar ook de elektrische BMW i3 staat klaar. De huidige 6.000 huurauto's maken in praktijk 18.000 privéauto's overbodig. Een verschil van 12.000. En zo is DriveNow aardig op weg naar het gestelde doel: het autoverkeer flexibeler en duurzamer maken.

Lees meer over IoT

Klaar om aan de slag te gaan met IoT?